Analysis of Fatty Acids in the Oils in Tins of Sardines

Authors

  • Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Chemii Ogólnej

DOI:

https://doi.org/10.15678/krem.720

Keywords:

oil, sardines, fatty acids, transisomers

Abstract

Fish meat is an as yet underappreciated and rarely consumed food product in Poland. Fatty fish meat, such as that of sardines, is especially interesting. The Polish market offers a particularly broad assortment of tinned sardines. The aim of this study was to determine, by means of gas chromatography, the fatty acid profile of oil in tins of sardines. 16 various tins from different producers were selected for the study. It was found that the concentration of saturated acids varied from 11.64% to 30.99%. The monoenoic acid content also varied. C18:1 (cis-0) acid content varied from 16.08% to 76.91%, while the total concentration of other acids was app. 5%. The trans fatty acid form of C18:2 (trans-9,12) was found in eight tests while the total concentration of acids from the n-6 family of acids varied from 5.40% to 62.28%. The ratio of n-3 to n-6 acid content ranged from 0.01 to 0.35, whilst the ratio of total fatty acid content to saturated fatty acid content varied from 2.23 to 7.59.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Achremowicz B., Korus J. [2007], Potrzeba regulacji zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 3 (52).

Bienkiewicz G. i in. [2010], Zawartość długołańcuchowych polienowych kwasów tłuszczowych n-3 w paluszkach rybnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 1 (68).

Carrillo-Domínguez S. et al. [2012], Effects of Adding Vitamin E to Diets Supplemented with Sardine Oil on the Production of Laying Hens and Fatty-egg Acid Composition, „African Journal of Food Science", vol. 6(1). DOI: https://doi.org/10.5897/AJFS11.165

Cichosz G., Czeczot H. [2012], Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka, „Bromatologia. Chemia Toksykologiczna", XLV, 2.

Domiszewski Z. et al. [2011], Fat Quality of Fish Salads, „Towaroznawcze Problemy Jakości", vol. 2(27).

Erkan N., Özden Ö. [2008], Quality Assessment of Whole and Gutted Sardines (Sardina Pilchardus) Stored in Ice, „International Journal of Food Science and Technology", vol. 43. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2007.01579.x

Flachs P. et al. [2009], Cellular and Molecular Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Adipose Tissue Biology and Metabolism, „Clinical Science", vol. 116. DOI: https://doi.org/10.1042/CS20070456

Grela E. i in. [2010], Zawartość składników odżywczych, mineralnych i profil kwasów tłuszczowych w mięsie wybranych gatunków ryb w zależności od terminu odłowu, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 4 (77).

Hultin H.O., Kelleher S.D. [2000], Surimi Processing from Dark Muscle Fish, in Surimi and Surimi Seafood, Marcel Decker Inc, New York, NY.

Jelińska M. [2005], Kwasy tłuszczowe - czynniki modyfikujące procesy nowotworowe, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie", nr 1.

Kondratowicz-Pietruszka E. [2012], Canned Fish as a Source of Unsaturated Fatty Acids, „Selected Aspects of Food Quality", Politechnika Radomska, Radom.

Kulikowski T. [2011], Preferencje polskich konsumentów w świetle najnowszych badań rynku rybnego, „Magazyn Przemysłu Rybnego", nr 3 (81).

Marciniak-Łukasiak K. [2011], Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 6 (79).

Migdał W. i in. [2011], Jedz ryby nie tylko od święta, „Aura", maj.

Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B. [2012], Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 1 (80).

PN-EN ISO 5508:1996 Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych.

PN-ISO 5509:1996 Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 [2011] oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.Urz. UE L 304 z dnia 22.11.2011 r.).

Newton J.S. [1996], Long Chain Fatty Acids in Health and Nutrition, „Journal Food Lipids", vol. 31 (3). DOI: https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.1996.tb00071.x

Selmi S. et al. [2010], Chemical Composition Changes and Fat Oxidation in Sardine Mince Following Sodium Bicarbonate and Sodium Chloride Washing, „Journal of Food Process Engineering", vol. 33. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1745-4530.2008.00323.x

Sylwiak A. [2008], Konserwy rybne, „Hurt & Detal", nr 8 (30).

Szczeklik A. [2005], Choroby wewnętrzne. Podręcznik multimedialny oparty na zasadach EBM, Medycyna praktyczna, t. 1, Kraków.

Tkaczewska J., Migdał W. [2013], Spożycie i preferencje nabywcze konsumentów ryb i ich przetworów w Polsce, „Przemysł Spożywczy", nr 5.

Thurnhofer S., Vetter W. [2006], A GC-MS-SIM Method with Fatty Acid Ethyl Esters as Internal Standards for the Quantification of Fatty Acids as Methyl Esters, 4th Euro Fed Lipid Congress „Oils, Fats and Lipids for a Healthier Future", University of Madrid, Spain.

Wroniak M., Maszewska M. [2011], Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 5 (78).

Downloads

Published

10-12-2015

Issue

Section

Articles

How to Cite

Kondratowicz-Pietruszka, E. (2015). Analysis of Fatty Acids in the Oils in Tins of Sardines. Krakow Review of Economics and Management Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego W Krakowie, 918, 33-49. https://doi.org/10.15678/krem.720