The Estimation and Selection of Optimum Variant Food Products Packing
DOI:
https://doi.org/10.15678/ZNUEK.2022.0997.0308Keywords:
multicriteria decision support, optimal selection of variant, optimisation, food packingAbstract
Objective: The work presents a method that allows for the evaluation and selection of the best (optimal) configuration (combination) of the packaging film and the medium inside the packaging (protective gas mixture).
Research Design & Methods: The algorithm used to select the optimal variant is based on the Yager method in the base version; it takes into account subjective relative criteria.
Findings: The application of the modified Yager method made it possible to determine the optimal configuration of the packaging film and the medium inside the packaging.
Implications / Recommendations: The method presented can be used on a larger scale as a useful tool for the evaluation and selection of the variant that best meets given evaluation criteria, taking into account their importance defined by experts. In addition, the modified Yager method is applicable when experts do not have sufficient knowledge to evaluate the variants versus individual criteria.
Contribution: The research suggests that consideration should be given to decision-making processes based on multi-criteria optimisation taking into account various groups of criteria, including deterministic, fuzzy and probabilistic-statistical.
Downloads
References
Breiing A., Knosala R. (1997), Bewerten technischen Systeme. Theoretische und methodische Grundlagen bewertungstechnischer Entscheidungshilfen, Springer-Verlag, Berlin–Heidelberg. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-59229-4
Eschenauer H., Koski J., Osyczka A. (1990), Multicriteria Design Optimization. Procedures and Applications, Springer-Verlag, Berlin. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-48697-5
Kacprzyk J. (1986), Zbiory rozmyte w analizie systemowej, PWN, Warszawa.
Knosala R. (1991), Objektivierung des Bewertungsprozesses beim Konstruieren, „Konstruktion”, vol. 43.
Krawczyk S. (2001), Metody ilościowe w planowaniu (działalności przedsiębiorstwa), t. 1, C.H. Beck, Warszawa.
Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. (2003), Postęp techniczny w opakowalnictwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
Opakowania żywności (1998), red. B. Czerniawski, J. Michniewicz, Agro Food Technology, Czeladź.
Osyczka A. (2002), Evolutionary Algorithms for Single and Multicriteria Design Optimization, Physica-Verlag, Heidelberg–New York.
Płonka S. (1998), Metody oceny i wyboru optymalnej struktury procesu technologicznego, „Zeszyty Naukowe. Budowa i Eksploatacja Maszyn”, Politechnika Łódzka Filia w Bielsku-Białej, z. 31.
Płonka S. (2017a), Algorytmy wielokryterialnej optymalizacji struktury procesów wytwarzania, „Inżynieria Maszyn”, r. 22, z. 1.
Płonka S. (2017b), Wielokryterialna optymalizacja procesów wytwarzania części maszyn, Wydawnictwo WNT, Warszawa.
Płonka S., Drobina R., Jędrzejczyk D., Postrożny J. (2019), Selection of Optimal Thermochemical Treatment of Steel Guides of Yarn, „Fibres & Textiles in Eastern Europe”, vol. 27, nr 6(138), https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.4464. DOI: https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.4464
Płonka S., Lorek R. (2016), Multicriteria Optimization of Manufacturing Processes Taking into Account the Validity Criteria, „Journal of Machine Engineering”, vol. 16(4).
Pomietlorz-Loska M., Postrożny J. (2020), Wielokryterialna ocena i wybór optymalnego usługodawcy logistycznego (w:) Technologie, procesy i systemy produkcyjne, Wydawnictwo Naukowe Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej, Bielsko-Biała.
Rydzkowski T., Michalska-Pożoga I. (2013), Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sensoryczną pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego”, nr 1.
Saaty T.L. (2001), Decision Making with Dependence and Feedback: The Analytic Network Process. The Organization and Prioritization of Complexity, RWS Publications, Pittsburgh, PA.
Towaroznawstwo żywności przetworzonej (2003), red. F. Świderski, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / Cracow Review of Economics and Management
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.